Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A hörcsögök szaporodása

2008.04.05

A hörcsögök tenyésztése rendkívül egyszerű. A hörcsögök gyors ivaréretté válásuk mellet nagyon rövid a vemhességi idővel és elég nagy alommérettel rendelkeznek, a kölykök pedig gyorsan fejlődnek. a szíriai aranyhörcsögnek van a legrövidebb vemhességi ideje: 16 nap és akár 14 kicsinye is születhet évente 10 alkalommal. Úgy állapíthatjuk meg hörcsögünk nemét, hogy ha oldalról megfigyelünk egy hím hörcsögöt, akkor láthatjuk, hogy farktöve lépcsőszerű, a nőstényeké pedig gömbölyded alakú.

A párzási ciklus (tüzelés) kb. 4 napig tart. Annak megállapításához, hogy a nőstény tüzel -e tegyük bele egy ládába, aztán tegyünk mellé egy hímet, ha tüzel a nőstény, akkor először lelapul, majd homorít, és elfogadja a hímet. Rossz esetben összevesznek. Tartsuk szemmel az eseményeket, mert lehet, hogy egy idő után verekedés tör ki! ha minden terv szerint halad hagyjuk őket együtt 1-1/4 órára. De folyton legyünk készenlétbe mert bármikor szükség lehet beavatkozásra. Ha a találkozás óta eltelt 10 percen belül nincs jele a lelapulásnak, akkor tegyük vissza őket a helyükre. Majd holnap próbálkozzunk újból!

A vemhes nőstény lakhelyét tegyük nyugodt és csendes helyre. Takarjuk le úgy a ketrecet, hogy az állat félhomályban legyen. Az alom legyen 0,5 cm széles papírcsíkokból (ha lehet, nem újság, hanem tiszta és puha papír) egyenletesen szétszórva, hogy a nőstény kényelmesen érezze magát.

Az ellés rendszerint éjszaka, bonyodalmak nélkül zajlik, ezután kb. 3-4 hétig szoptatja kölykeit, ezalatt az idő alatt biztosítsunk az anyának bőséges élelmet!