Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A kínai csíkos hörcsög

2008.03.24

A nevük nem egészen találó, ugyanis nem csak Kínában, hanem pl. a Bajkál-tó környékén, Kazahasztánban, továbbá a Cserszkij- és Borcsovocsnij-hegységben stb. is előfordulnak.

A szíriai aranyhörcsögnél lényegesen kisebbek. A kifejlett állatok testhossza mindössze 82-126 mm, farkuk 20-33 mm.

E pompás kis állatok testének felső része (az orrhát, a pofazacskók fölött, hátuk és oldaluk nagy része, a teljes fartáj) világosbarna, zsemleszínű, ezzel szemben testük alsó része (az orr és a pofazacskók alatt és a hasuk) fehér.

Lelőhelyükön különösen kedvelik a sztyeppes, tajgás, erdőkkel csak gyéren benőtt területeket.

Eredeti élőhelyükön a mezőgazdák nem örülnek a jelenlétüknek, mert a növényi kultúrákat főleg a gabonaféléket - károsítják, ha állományuk nagy, a szemveszteség is számottevő.

Főleg magvakkal, előszeretettel gabona magvakkal, füvekkel táplálkoznak, hébe-hóba megesznek egy-egy rovart is.

Mint általában a hörcsögök, ezek is alkonyattájban ébrednek egész napi pihenésükből, és szinte egész este mozognak, főleg táplálék után járnak. Lényegesen lomhább, lustább állatok, mint a szíriai aranyhörcsögök. Télen szinte egyáltalán nem mutatkoznak, noha nem alszanak téli álmot.

Saját maguk vájta kotorékuk 50-60 cm mély.

20-22 napig vemhesek. Márciustól szeptemberig szaporodnak, az is előfordul, hogy még októberben is szülnek. 4-5 utódot hoznak világra.

A hazai tenyésztőknél, állatkereskedésekben néhány éve jelentek meg ezek a még mindig különlegességnek számító kisemlősök.

Férőhelyigényük csekély, 2-3 állatnak tökéletesen megfelel egy 30 x 20 cm alapterületű törpe terrárium, néhány búvóhellyel (pl. száraz fagyökérrel). A terrárium aljára szórjunk finom faforgácsot.

A kínai csíkos hörcsögök táplálására kiválóan megfelel a magkeverék (fénymag, köles, búza, lenmag), kevés zöld saláta, felaprított alma, sárgarépa, némi túró, sajt, keksz, száraz kenyér, egy-egy lisztkukac. Nyáron és ősszel néhány sáska, szöcske is szerepelhet az "étlapjukon".