Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A szíriai aranyhörcsög

2008.03.24

A kis rágcsálókat (Rodentia) minden korban előszeretettel tartották dísz- vagy háziállatként. A közéjük tartozó hörcsögök azonban csak a legutóbbi időkben váltak kedvelt és keresett társállattá. Rendszertanilag a hörcsögök az egérfélékkel (Myomorpha) mutatnak szoros rokonságot, de különálló nemzetségként a hörcsögfélék (Cricetidae) családjába tartoznak.

Mindegyik típusra jellemző, hogy lábaikon öt ujj van, őrlőfogaik gyökeresek, a metszőfogaiknak azonban nincsenek gyökereik, ezek folyamatosan növekszenek, ahogyan felületük rágással kopik. Tágulékony, szinte vállig érő pofazacskójuk a táplálék raktározására, szállítására szolgál.

Az aranyhörcsögöt 1893-ban Waterhouse angol természetkutató fedezte fel a kietlen, majdnem teljesen élettelen szíriai sivatagban. Csupán 40 év múlva sikerült egy jeruzsálemi professzornak egy két méter mély járatrendszerből kiásnia egy idősebb aranyhörcsögöt 12 utódával együtt. Rendkívüli szaporodóképessége még tudományos berkekben is csodálkozást váltott ki (egy év alatt az egy hímből és három nőstényből álló tenyészetben 150 utódot neveltek föl). Az aranyhörcsög gyors elterjedése a világon szinte a csodával határos, különösen, ha belegondolunk, hogy a sok millió egyed, amelyet ma a világon tartanak és tenyésztenek, egytől egyig az 1930-ban a homokból kiásott anyának a leszármazottja.

Az aranyhörcsög kedveltségét helyes megjelenése, barátságos, békés természete támasztja alá. Rokonszenves kinézetét puha, selymes és fényes szőrének köszönheti, amely fölül túlnyomóan aranybarna, gyenge aranysárga fedőszőrszálakkal. Hasi oldala szürkésfehér színű, sötét mellfolttal, melyet középen nem túl erős fehéres hosszanti csík választ ketté. Torka, elülső és hátulsó lábai, valamint picike farka fehérek; nagy, sötét fülei alig szőrösek, nagy gombszemei fénylően feketék. A tenyésztők az utóbbi évtizedekben egész sereg tenyészváltozatot hoztak létre, melyek több előnnyel rendelkeznek a tenyésztésben és kedveltek a díszállattartók körében.

Életmód:

A hörcsögök természetüknél fogva esti-éjszakai életmódot folytató állatok. Napközben nyugalomban vannak, alszanak. Megfelelő igényes, türelmes szoktatással kezes, barátságos társat kapunk személyükben. Elhelyezésük történhet ketrecben, terráriumban, régi akváriumban. A fiatal állatkák 4 hetes koruktól vehetőek el anyjuktól, addigra minden fontosat és a további életükhöz szükségeset megtanulnak. 6-8 hetes korukra ivaréretté válnak. A hörcsög 18 hónapos korában éri el élete teljét. Ezután mozgása lassúbbodik, pihenési időszakai intenzívebbek és hosszabbak lesznek. Optimális tartás, táplálás esetén is a mi számunkra fájdalmasan rövid hörcsögélet mintegy 3 év lehet.

Az aranyhörcsög számára a 19-23 °C az optimális. Ennél alacsonyabb hőmérsékleten aktivitása jelentősen csökken, visszahúzódik alvó- vagy hálóhelyére, ahol jól befészkeli magát az alomba, és megteremti a számára szükséges meleget.

Elhelyezés:

Az ideális alomanyag kezeletlen faforgács vagy fűrészpor. A 3-4 cm vastag alomréteg teljesen megfelelő. A ketrec aljára vagy külön teknőbe kvarchomokot tegyünk. A fészek építéséhez papírzsebkendő, könnyű szerkezetű háztartási papírok, fagyapot, széna, szalma alkalmas. Etetésre és itatásra a legalkalmasabbak a nehéz és szilárdan álló borulásbiztos edények, amelyeket könnyű tisztítani. A ketrec oldalára erősített itatócsövecskés edények vagy műanyag szívókorongos itatók is kiválóan alkalmasak.

Igen fontosak a mászásra, futásra, játékra alkalmas berendezési tárgyak. Az állatok játékos formában trenírozzák izmaikat, a mozgás serkenti a vérkeringést és élénkíti az anyagcserét. A természetben az élelem és a partner kereséséhez ugyancsak nagy távolságokat kell megtenniük. Fogságban a szükséges mozgáshoz ezek a szerkezetek segítik a kis állatokat. Egyetlen éjszaka alatt egy hörcsög több, mint 250 méter távolságot tesz meg. Ez bizony elképesztő egy alig 15-18 cm-es rágcsálótól.

Testnagyságához viszonyítva fülük igen nagy, hallásuk kitűnő. Az ultrahangok tartományából is képes hangokat felfogni. Ha naponta beszélünk hozzá, hamar fel fog ismerni bennünket hangunk alapján. Kitűnő szaglásuk alapján környezetükről illattérképet állítanak föl. Amíg ez az illatkép ismert, semmi nyugtalanító nincsen, a testvérek sokáig egymás mellett élhetnek. Ha azonban valamelyik egyed néhány hétre elkerül, az illatkép elhomályosul és az ismételt összezárás életveszélyes ellenségeskedést válthat ki közöttük.

Táplálás:

A hörcsögre is igaz, hogy a szeretet útja a gyomrán keresztül vezet, és ha kis nyalánkságokat nyújtunk neki nyugodt, halk beszéd mellett, megkönnyítjük a kapcsolatfelvételt. A megfelelő elhelyezés és a kiegyensúlyozott és változatos, sokoldalú táplálás hörcsögünk egészségének alappillére. A hiánybetegségek fellépése vagy az állat gyors öregedése legtöbbször az egyoldalú táplálás következménye. A természetben a kis rágcsálók nem specializálódtak egyetlen fajta élelemre. Gyakorlatilag mindent megesznek, ami növényi táplálékként az útjukba kerül. De ezen fölül különböző rovarok, lárvák, pókok, hernyók, giliszták is szerepelnek a szabadban élő hörcsögök étlapján. Tehát kis mennyiségben állati fehérjét is szükséges nyújtani kedvencünknek.

Táplálás:

Nyeszsír Protein Szénhidrát

Napraforgómag 54% 10-20% 6%

Gabonamagvak 1,8% 11% 73%

Zab 6,9% 14% 63%

Hámozott földimogyoró 41% 26% 11%

Kukorica 4% 10% 70%

Az aranyhörcsög táplálékigénye hetente:

120 g kevert hörcsögtakarmány (napraforgómag, gabonafélék, földimogyoró stb)

80 g zöldtakarmány (gyümölcs, zöldség, erős leveles növények)

30 g nyalánkság (diófélék, hörcsögsütemény)

20 g darált hús, lisztkukacok, joghurt, túró

Megfelelő friss zöldtakarmányként pitypang, here, százszorszép, lándzsás útifű, medvetalp, fejes saláta, spenót, cikória, petrezselyemzöld, metélőhagyma és zsázsa adható. A zöldségek közül répa, karfiol, sárgarépa, zeller, saláta, uborka, cékla, hámozott nyers, illetve főtt burgonya és paradicsom szerepelhet az étlapon. Nem szabad adni a burgonya csíráit, valamint a paradicsom és a sárgarépa zöldjét, mert mérgezőek!

A nyalánkságokkal elsősorban a hörcsög rágásszükségletét kell kielégítenünk. Az állandóan növekvő metszőfogakat kemény tárgy vagy táplálék rágcsálásával kell koptatnia. Az állateledel boltokban keményre sütött rágcsálókoszorúk (melyek szárazsüteményekből és magkeverékből állnak) kaphatóak, de tökéletesen megfelel a célnak a száraz kenyér is. Adható a kutyáknak készült rágcsálók vagy jutalomfalatok is, melyek a változatosabbá tétel mellett vitaminokkal és ásványi anyagokkal is kiegészíthetik a hörcsögök táplálékát. Zöld- illetve lédús takarmányok az állatok vízszükségletének nagy részét fedezik; az itatóedényből az állat akár csöppenként is kiszívhatja a vizet. A nőstények vízigénye a vemhesség és a szoptatás alatt természetesen nagyobb. Napi fél teáskanál langyos tej bőven fedezi folyadék igényüket.

A huzat, a túlzott meleg, a túl száraz levegő, a nedvesség, nagy hőmérséklet-ingadozás, a hideg gyengítheti, megbetegítheti kedvencünket. A túl erős zaj és az állandó erős fény pszichikai károsodáshoz vezethet, aminek következtében a kis hörcsögök idegesek, kimerültek, harapósak lesznek, és a várható élettartamuk is rövidülhet.

Szaporodás:

A vemhesség 15-18 napig tart. Ez a világon ismert összes emlősállat közül a legrövidebb. A magzatok rózsaszínűen és csupaszon jönnek világra. Általában 4-8 között változik az alomnagyság. Az 1,5-2,5 g tömegű újszülöttek megérkeztéről általában csak a fülünkkel vehetünk tudomást. Az örökké éhes picinyek rendkívül magas hangon kiáltoznak, ha anyjuk akár csak rövid időre is elhagyja a fészket.

Egészségügy:

A lymphocytas choriomeningitis (LCM) járványos fertőző betegség fiatal aranyhörcsögökön előfordulhat. Az állatok fogynak, lesoványodnak, magatartásuk apatikussá válik. Szőrzetük fénytelen lesz, enyhe szem- vagy kötőhártyagyulladás alakulhat ki. A betegséget többnyire egerek terjesztik. Antibiotikum terápiával a betegség egy hónap alatt leküzdhető. Bár az LCM emberekre is átterjedhet, pánikra azonban nincs ok, mert még a gyerekek vagy idősek esetében is teljesen veszélytelen és leginkább egy gyenge influenzára emlékeztet. Terhes nők esetében azonban veszélyes lehet az LCM, mert a magzatban kóros elváltozásokat idézhet elő. Ha egy fertőzött fiatal hörcsög túlélte a betegséget, az újabb megbetegedés vagy a továbbfertőzés veszélye már nem áll fenn.

Biotin-hiány esetén erős szőrhullás, kopaszodás, ekcéma léphet fel. Nagyobb mennyiségű H-vitamint a joghurt tartalmaz, mely egyébként is a hörcsögök egyik kedvenc csemegéje. A szőrzet és a bőr számára nagyon előnyös, ha az állatok heti kétszer pár csepp búzacsíraolajat kapnak.

A szempanaszokat huzat, vagy a túl szemcsés, poros alom okozhatja. Idős korban a látás romlik, akár teljesen el is vesztheti az állat, azonban legtöbbször ez a viselkedést, közérzetet nem befolyásolja.

Emésztőrendszeri problémákat, hasmenést a romlott, hideg takarmány, túl nedves alom, lehűlés, megfázás, fertőzések okozhatnak. A hasmenést a hörcsögöknél komolyan kell venni, vemhes nőstényeknél vetélést is okozhat. Vitamin-pótlás (lényeges a C-vitamin!), elősegíti a gyógyulást.

Esetenként élősködők előfordulásával is számolnunk kell. A hörcsög környezetében élő többi állat kezelése mellett a ketrecet, berendezési tárgyakat is fertőtleníteni kell. A légutak gyulladása esetén meleg környezet, vitaminok és a szükséges antibiotikum terápia segíthet.

A kis testű hörcsögöket ért sérülések, sebzések gyakran végzetesek lehetnek. A kézben tartott állat is gyakran leesik, és előfordul, hogy felmászik a bútorokra és onnan esik le. (Az én aranyhörcsögöm egyszer a függönyre mászott fel és kb. 2 méter magasról zuhant le.) A belső sérülések nehezebben ismerhetőek föl és az esés után gyakran sokkos állapotba kerülnek.

Gyógyszerek beadására egy kis pipetta, vagy fecskendő kiválóan alkalmas. Az ivóvízbe is keverhető orvosság, illetve kis darab száraz kenyérre csöppentve is fölveheti az állat a gyógyszert.

 

A mappában található képek előnézete Hörcsögfajták