Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Höribetegségek

2008.04.05

Cukorbetegség: Kísérjük figyelemmel kedvencünk vízfogyasztását, ugyanis az megemelkedett vízfogyasztás a cukorbetegség egyik jele, mely főleg idősebb hörcsögöknél alakul ki.

Emésztési rendellenességek: Székrekedés oka lehet a nem megfelelő forgács, vagy a megrágott gyapjú, minek rostjai lenyelve eltömítik a beleket. Ezenkívül a hasmenés is gyakori rendellenesség, amit számos kórokozó és tényező okozhat. az alom és az étel megfertőződése a mindenütt jelen lévő szalmonellabaktériummal folytonos veszélyt jelent kedvencünk számára. Ennek tünetei: levertség, étvágytalanság, hasmenés. Ez a betegség halált okoz, amit, csak azonnali állatorvosi beavatkozás akadályozhat meg. Ekkor a hörcsög egy antibiotikumot tartalmazó injekciót kap.

Ún. Nedves farok: Ezt a betegséget a túl zsíros étrend és a vitaminhiány okozza. Ennek a betegségnek a kezelése: Állat étrendjének megváltoztatása, és egy kis élesztő hozzáadása az ételhez, és állatorvosi felügyelet melletti antibiotikumos kezelés. De kérhetünk tanácsot egy állatorvostól is.

Fogproblémák:Gyakori a fogszuvasodás veszély, ha a tulajdonosa nem neki való édességekkel eteti a hörcsögöt, ettől egészen tönkremegy a hörcsög foga. Ennek megelőzése érdekében hagyjuk meg a hörcsögnek a saját táplálékát fogyasztani és ne az édességekre szoktatni.

Szorulás: Ez általában fiatal elválasztás alatt lévő száraz eledelt fogyasztó hörcsögöknél fordul elő. Ennek tünetei rendkívül szörnyű látványt nyújtanak: puffadt has, kidülledő végbél. ennek megszüntetésére használjunk "Micralax" beöntést és adjunk tejbegrízt, zabkását és zöldféléket nekik.

Köhögés: Ezt a betegséget emberektől szokták elkapni, ennek gyógyításához odaadó gondoskodásra, melegre és vitaminokra van szüksége. súlyosabb esetben pedig forduljunk állatorvoshoz!

„A halott hörcsög feléled” Ez egy nagyon érdekes jelenség, amit a szobahőmérséklet hirtelen lehűlése okoz. Ilyenkor életfolyamatuk lelassul, és úgy tűnik mintha nem is lélegeznének, nem reagálnak semmire, és így könnyen azt hihetjük, hogy kedvencünk elpusztult. Melegebb környezetbe kerülve magukhoz térnek, és úgy tűnik, mintha felébrednének a halálból.

A hörcsögbetegségek további nagy csoportját a bőrelváltozások alkotják. Tünetei lehetnek a viszketés miatti vakarózás, valamint a szőr hullása is. Gyakoriak az atkák okozta, erős viszketéssel járó bőrelváltozások. Sokszor találkozhatunk a bőr gombás elváltozásával is. Ilyenkor a szőr foltokban töredezik, illetve hullik ki. Ez a szőrhiányos terület pikkelyszerűen hámlik, és esetenként viszket. A vakarózás miatt másodlagosan gennyes bőrgyulladás is kialakulhat. Kezelésként a szőrhiányos bőrfelület gombaölő szerrel való ecsetelését végezhetjük el. Mivel egyes gombafajok az emberre is átterjedhetnek, csak kesztyűvel nyúljunk a beteg állatokhoz. Mivel az atka és a gombafertőzés tünetei hasonlóak, teljes biztonsággal csak laboratóriumi vizsgálattal lehet elkülöníteni azokat.

A fülkagylón és a szemhéjon, illetve az ajkakon kialakult bőrdaganatok jellemzően a hörcsögökön fordulnak elő. Mivel ez a betegség sok esetben nem gyógyítható, kiterjedt elváltozás esetén az állat humánus elaltatása javasolt. Fontos megemlíteni a marakodásból származó bőrsérüléseket is, amik hörcsögöknél nem ritkák. Megelőzésként a vemhes állatokat mindig különítsük el, a felnőtt egyedeket pedig szoktassuk össze. A verekedéskor keletkezett sebet gondosan fertőtlenítsük, súlyos sérülésnél forduljunk állatorvoshoz.