Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Részletesen a hörcsögről

2008.03.23

Hörcsögünk durcás és harapós? Ha nem egy különlegesen harcias és agresszív hörcsögfaj kitenyésztése a célunk, akkor nem árt betartani pár szabályt.

Fontos a higgadtság és az, hogy semmilyen körülmények között ne okozzunk fájdalmat hörcsögünknek. Persze nem könnyű nyugodtnak maradni, ha éles metszőfogak mélyednek ujjunkba, de kitartó kedveskedéssel könnyen megszelídíthetjük. Ám ha ezeket mégsem tartjuk be, könnyen lehet, hogy hörcsögünkből morgós, harapós, rosszkedvű állatka válik, és minden óvatlan mozdulatra tettlegességgel reagál majd.

Éjszakai állat

A hörcsög életmódja pont olyan, mint egy bármixeré: éjszaka aktív, nappal pedig pihen. Ezért elég nehéz egyeztetni vele a játékkal töltött órák számát. Célszerű állandó délelőttös műszakban dolgozni, mert mire a hazaérünk a munkából, addigra talán hörcsögünk is hajlandónak mutatkozik a baráti viszony ápolására. A hörcsög - csakúgy, mint a macska - naponta legalább 14 órát tölt alvással, viszont a macskával ellentétben nagyon rosszul tűri, ha felébresztik édesded álmából. Feltehetően mi sem örülünk, ha édesanyánk egy átmulatott éjszaka után a helyi fúvószenekar bevonásával kelteget minket pusztán szeretetből. Ha valamely oknál fogva mégis a felébresztése mellett döntenénk, vegyük figyelembe, hogy ő ezt személyes sértésnek veszi, és harapással fogja megtorolni, úgyhogy adjunk neki időt az eszmélésre!

Remete életmódot folytat

Természetes élőhelyén, a sivatagban egyedül él, nem tartja a kapcsolatot a rokonokkal és a szomszédsággal. Elhagyott rókalyukakban húzza meg magát, nem tölti el határtalan lelkesedés és vendégszeretet, ha valaki hívatlanul rányit. A látogatóktól akár az élete árán is megvédi territóriumát, még a nőstényekkel is összeverekszik, ha azok a párzási időszakon kívül próbálnak behatolni a területére.

Tehát, ha merő jó szándékból szeretnénk hörcsögünk mellé egy társat beszerezni, hogy ne unatkozzon, amíg mi nem vagyunk vele, akkor inkább ne tegyük! Ha két hörcsög kölcsönhatásba lép, annak könnyen territoriális harc lehet a következménye, melyben mindkét állat komoly sérüléseket szerezhet!

Ha harcra kerül a sor...

Ha már késő és két hörcsög van a családban, akkor tartsuk őket szemmel. (Vagy megelőzésként külön terráriumban.) A harcokat gyakran sziszegő, morgó hangok kiadása előzi meg, ebben az esetben célszerű hamar elkülöníteni őket, mert két hörcsög élet-halál harca legfeljebb egy kutyaviadalokon szocializálódott, sorozatgyilkos hajlamokkal rendelkező személy számára nyújt szórakoztató élményt.

Unaloműzésként inkább játékokat szerezzünk be szőrpamacsunknak. Kedveli a mókuskereket, labdát, házikót, bújócskázásra alkalmas alagútjáratot, illetve bármit, amiben el tud bújni. A játékok azonban legyenek hörcsögbiztosak, megrágásuk ne okozzon sérülést vagy mérgezést. Gondoljunk arra is, hogy éjszakai állatok, így saját nyugalmunk érdekében ne olyat válasszunk, amivel esetleg zajongani tudnak!

Kiváló a szaglása

Szeme akár a sasé, szaglása pedig kenterbe veri a kutyáét. Gyakran két lábra állva szimatol, és kiszagolja, hogy mi folyik körülötte. Mivel minket is a szagunkról ismer fel, ezért fontos, hogy napi kapcsolatban legyünk vele. Kezdetnek megteszi, ha odatartjuk a kezünket, esetleg jutalomfalattal kedveskedünk neki. Ha körbeszaglássza és nem menekül hanyatt-homlok, akkor nyert ügyünk van!

Pár alkalom után megpróbálhatjuk óvatosan kézbe venni, bár először nem árt, ha vastag kesztyűben nyúlunk hozzá. (Ez persze nem jelenti azt, hogy nem fog megharapni, de talán biztonságérzetet ad.) Ha rendszeresen foglalkozunk vele, és mindig szelíden közelítünk, hamar meg fogja tanulni, hogy ki az, aki eteti, gondozza.

 

A mappában található képek előnézete Életképek